Szabadfogású tervezési (alkotó)hétvége – ötlet

Az alábbi ötlet egyelőre teljesen személyes javaslat, még nem a Kamara vezetőségének megvitatott álláspontja. Bizonyos szempontból egy próba: annak a bemutatása, hogy az új weblapunk alkalmas lehet ilyesfajta ötletek, javaslatok megvitatására is.
Tehát az ötlet:

Szabadfogású tervezési (alkotó)hétvége [csapatverseny].
Az egyetemi alkotóheti tervezési zárthelyihez hasonlító happening volna ez.

Mitől szabadfogású?
Merthogy (gyakorlatilag) nem volna kötöttség – sem témában, sem a megvalósításban:

 • Mindenkinek van „tervezési szívevágya”: olyan tervezés, amit szívesen megcsinálna, de valamilyen okból erre nincs lehetőség (szabályozás, hiányzó építtető, szerkezeti kötöttségek stb.) – itt ezekre a projektekre várnánk (tehát nem feltétel a megvalósíthatóság – semmilyen szempontból sem). Lehet konkrét épület, landmark, szobor, tér, bármi.
 • A terv földolgozása is szabadon választott: terv, makett, animáció, digitális prezentáció, film – bármi, ami alapján meg lehet ítélni az építészeti ötletet.
 • Két megkötés volna: legalább 5 fős csapatok kellene induljanak, s a csapatok létszámának kisebbségét adhatnák a hétköznapokban is egy csapatban dolgozók. A csapatok összetétele is szabadon választott: lehet benne építész, Vedreses diák, egyetemista (geográfus és vidéke), családtag, de teljesen laikus is. Megfontolandó, hogy kötelező legyen legalább 1-1 diák és laikus? Illetve a csapatok száma is korlátozható volna.


Megvalósítás:

 • Mindenképp hangsúlyos médiajelenlét, előkészítés szükséges (írott, internetes, [helyi- ill. országos] tv-k) – persze nem lehet ebből egy x-faktor nézettségű műsort csinálni…
 • helyileg a Vedres volna legalkalmasabb;
 • szükség volna egy előkészítő szakaszra: a csapatok verbuválására, a projektek előversenyére;
 • a verseny része, hogy az eredményekből egy kiállítást rendeznénk (közönségszavazással);
 • de ha verseny, akkor valami díjnak is kellene lenni! (ez is eldöntendő, hogy milyen fontosságú, hogy szükség van-e szponzorok keresésére – szerintem egy vacsorameghívás, vagy welness hétvége kellene).


Fő kérdések, válaszok:
Érdekes lehetne ez egy építésznek (irodának)? Szánna erre 3 napot az életéből? Érdekes volna ez a nagyközönség számára? Miért volna ez jó a szakmának?

 • Persze egy ilyen happening nem hozna kobkrét új megbízásokat, de mindenképp hasznos lehet az ismertség növelése szempontjából.
 • 3 napos hülyéskedés. Így is föl lehet fogni, de, ha egy-két meghatározó kolléga elvállálja, akkor egy élvezetes, családi-szakmai kikapcsokódás is lehet belőle. A dátum megválasztása elég fontos (de persze nem lehet olyan időpontot találni, ami mindenkinek jó).
 • Az embereket igenis érdekelni szokták az ilyen rendezvények (maga a folyamat is és az eredmény is). Vagy legalábbis érdekeltté tehetők. Lásd pl.: a különböző társadalmi tervezéses projektek sikerét!
 • S végül, de nem utolsó sorban, a szakma is rengeteget profitálhatna: általános imidzs-javítás; a nagyközönség megismertetése az építész-tervező szakmával; szakmán belüli kommunikáció, munka- és személyes kapcsolatok kialakítása a kollégák irányában (ebben érzek én rettenetes hiányt – egy ilyen pár napos rendezvény viszont lehetőséget nyújtana kötetlenebb beszélgetésekre is); utánpótlás stb.


sityu

Reklámok

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! a rövid vélemény is vélemény! Kérlek írd le! (csak a durván sértő szövegek kerülnek moderálásra)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s