Kamarai tisztújítás 2009-2012 – kronologikus összefoglaló

A CsMÉK előző vezetőségének mandátuma 2009 május 31.-én lejárt, ezt rögzíti a CsMÉK Alapszabálya. Ezt követően 2 é fél évig nem került sor taggyűlés összehívására. Ez a kamarai törvénnyel és az Alapszabályunkkal is ellentétes, gyakorlatilag mulasztásos törvénysértést jelent. Hivatkozási alap: a jelölés nehézségei, a tagság passzivitása. Közben az előző Elnökség – taggyűlési felhatalmazás nélkül – „ügyvezető”-nek nyilvánította magát, és jó ideig omnipotens testületként működött. A kritikussá váló helyzetben a tisztségviselők közül többen lemondtak. A lemondottak helyett új Felügyelő Bizottsági elnököt, új Jelölő Bizottsági elnököt választottak. Ezzel elmozdulás történt a holtpontról. A végre megszervezett 2011. december 15-i tisztújító taggyűlésen – előkészítetlenségből, az Alapszabályunk ismeretének hiányából és a rossz levezetésből adódóan – a választás csak részben volt eredményes, és az ilyenkor szükséges pótválasztást kollektíve elhalasztották. Az elnök és egyes póttagok kivétel minden tisztségviselő megválasztásra került.

2012. januárjában az „ügyvezető Elnökség” értékelte a történteket, és a Taggyűlés választási döntését semmibe véve határozatot hozott arról, hogy elölről kezdett új tisztújító taggyűlés kell. Ez azonban – mint a MÉK jogi szakértője is rámutatott – az „ügyvezetők” felhatalmazás nélküli határozathozatala, ily módon eleve jogszerűtlen, és hatáskörelvonást is jelent. Ehelyett más, valóban jogszerű megoldásra volt szükség. Abból kiindulva, hogy a választási döntés érvényes, és azt csak a Taggyűlés maga,vagy legfeljebb egy bírósági döntés írhatja felül, a decemberben megválasztott új Elnökség szervezte meg – a MÉK felkért jogi szakértője, Dr. Gáts Andrea közreműködésével – a választás befejezését, az Alapszabályunkból levezetve. Az elnököt – átmeneti hiánya (mint objektív akadály) miatt – Vesmás Péter általános alelnök helyettesítette jogszerűen. 2012. február 23-án a leköszönt elnök, az FB elnök és az új Elnökség kifejezték tisztújító taggyűlés befejezésére irányuló szándékukat. A CsMÉK taggyűlése 2012. április 12.-én megválasztotta új elnökét és valamennyi tisztségviselőt, a póttagokat is, ezzel a tisztújítás teljes körű lett.

A „ügyvezető elnökség” új vezetésből most kimaradt tagjai a rendkívüli helyzet miatti, különleges, de nem jogszerűtlen megoldást vitatják. A jogsértő ügyvezető elnökségihatározatukhoz ragaszkodva, elölről kezdett új választást erőltetnek, és emiatt egy platformon vannak a Kamara ellen pereskedőkkel (a peres eljárásról külön blokkban lehet olvasni). Kertész László titkár deklarálta, hogy nem hajlandó az új vezetéssel együttműködni a peres eljárás befejezéséig (a MÉK főtitkára kérése ellenére), pedig pártatlan magatartást kellene tanúsítania. Emiatt több mint fél éve gyakorlatilag nincs testületi kontroll a Titkárság működése, a hivatali ügyek, a kamarai pénzek felett. Az Elnökség a helyzet mielőbbi megoldása érdekében peren kívüli megegyezést ajánlott fel, de ezt a maradék „ügyvezetői” kar nem fogadta el.  Az Elnökség 2012. július 20-án határozatot hozott dr. Kertész László titkár munkaviszonyának megszüntetéséről, részletes indoklással. Ezt Schulcz Péter elnök hivatalos levélben közölte vele. E dokumentumok az „Elnökségi határozatok” blokkban olvashatók. 2012. augusztusában a CsMÉK Etikai-fegyelmi Bizottsága (EFB) Tarnai István meghallgatását kezdeményezte az általa kiadott és a titkár által is aláírt Hírlevélben megjelent – megválasztott tisztségviselők ténykedésével összefüggő – etikai vádak tisztázása, azok visszavonása érdekében. A MÉK Etikai-Fegyelmi Bizottsága kijelölte eljáró hatóságként a BAZ megyei EFB-t (e dokumentumokat lásd a ” Bizottságok” blokkban).

A legfrissebb fejlemény: 2012. október 5-én Szolnokon, a területi kamarai elnökök értekezletén Szemerey Márta alelnök és Tarnai István leköszönt elnök megállapodást írtak alá, mely a békés megoldás lehetőségét vetíti előre, és ezzel lehetővé teszi a megválasztottak irányításával az újbóli működést.

Reklámok

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! a rövid vélemény is vélemény! Kérlek írd le! (csak a durván sértő szövegek kerülnek moderálásra)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s