In memoriam Takács János

(másodközlés, megjelent a Délmagyarország napilapban)

Az egyik legősibb szakma, az építés elhivatott és kiemelkedő művelője volt Takács János építész. A makói születésű fiatalember otthonról hozta szakmaszeretetét és puritán racionalizmusát. Tanulmányait a szegedi Vedres Építőipari Technikumban alapozta meg, majd a fővárosi Műegyetemen teljesítette ki. Sokoldalú, a szakma több területét ismerő és sikeresen gyakorló építészmérnökét tisztelhettünk személyében. Kivitelezést irányító mérnök, építész vezető tervező, beruházás irányító, szakközépiskolai oktató, közigazgatási szakember. Pályája csúcsán Csongrád megye főépítésze volt, majd Makón városi főépítész. Tervezői munkásságát számos lakó- és középület dicséri országszerte. Ezeket a házakat – hitvallása és törekvése szerint – a lehető legjobb funkcionális térrendezés, egyszerű homlokzati- és tömegformálás, időtálló és célszerű anyaghasználat jellemzi. És ami a legfontosabb: elégedett használók. Karakán, szókimondó, egyenes ember volt, aki konfliktusokat is vállalva állt ki az általa helyesnek vélt megoldások és vélemények mellett, ha kellett a többséggel és a hatalommal szemben is. Önzetlen és megbízható kolléga volt, aki elemében érezte magát minden értelmes, jó célokért dolgozó szakmai, vagy civil közösségben. Hiszem, hogy nemes ügyeket szolgált céhen belül és azon kívül is. 

A Csongrád megyei építész- és mérnökközösség emberi erényei miatt is fájdalmasan éli meg távozását és hiányát. Nyugodj békében János!

Kiss Lajos
a Csongrád megyei Urbanisztikai Egyesület elnöke

Reklámok

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! a rövid vélemény is vélemény! Kérlek írd le! (csak a durván sértő szövegek kerülnek moderálásra)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s