Megújult az MÉK vezetése – szubjektív beszámoló a Küldöttgyűlésről

A Magyar Építész Kamara küldöttgyűlése a november 15-én tartott tisztújításkor lecserélte az előző vezetést. Dr. Hajnóczy Péter az új elnök (településtervező, volt megyei és állami főépítész).  Eltér István (korábbi MÉK-elnök, főleg közigazgatásban dolgozott), Szalay Tihamér (volt EFB elnök, akit elnökségünk jelölt a posztra),  és Turi Attila (aki a “vörösiszapos” településmegújításban tűnt ki) lettek az új alelnökök. Az elnökségben Dulácska Zsolt, Körmendy János, Kalo Emese, Dr. Makovényi Ferenc, Pálfy Sándor kapott helyet (természetesen az FB és EFB összetétele is megváltozott, akit ez érdekel, az Építészfórumon, v. a MÉK honlapon utánanézhet).

Emellett fontos határozatok is születtek. Többségi döntéssel a  kamarai tagdíj 48 eFt lesz 2014-ben. A jövőben a vezető tervezői címek és egyéb szakmai címek adományozását – kormányrendelet szerint – a területi kamarák végzik, így ez a feladat a MÉK Alapszabályából  törlésre került. Mi, CsMÉK küldöttek azt vetettük fel – a szabályok szerint még időben, egy hónappal a küldöttgyűlést megelőzően – hogy a MÉK vízfejűségének oldására, alakuljon ki egy olyan, Alapszabályban rögzített automatizmus, mely szerint rendszerbe illesztve lennének kihelyezett elnökségi ülések, amelyeket a jövőben az Elnökség  a területi kamarákkal  közösen szervez meg; ezzel közelebb kerülhet a Vezetés a “területhez”. Kár, hogy lekerült a napirendről (más határozati javaslatokkal együtt) – legalábbis egyelőre -, mert a MÉK elnöksége számára előírt TET-egyeztetés megszervezését sikerült elszabotálni…

Hogy milyen irányt vet a MÉK, ez egyelőre kérdőjeles. Álljon itt azonban az új elnök programbeszédének kivonata, érzékeltetve a lehetséges “hogyan tovább”-ot:  Hajnóczi szerint a “külügyekben” a társadalmi beágyazottság növelésére, a politika, és a jogalkotók felé irányuló kemény egységfront kiépítésére van szükség. Ehhez viszont legyenek előre megfogalmazott, konszenzussal rögzített szakmai irányelveink az állásfoglalásokhoz, a a jogszabályi véleményezésekhez. “belügyek” terén a a területi kamarai titkárok működésének egységes keretek közé szorítása szükséges. Mivel a MÉK vezetés szerint a területi kamarák-, utóbbiak szerint az országos kamara költ túl sokat, átvilágításra van szükség.  Az az elképzelés, hogy a jövőben a kötelező kamarai továbbképzés a tagdíjért járó szolgáltatás legyen, csak a szabadon választott elemek legyenek fizetősek. 

Reklámok

Egy gondolat a(z) “Megújult az MÉK vezetése – szubjektív beszámoló a Küldöttgyűlésről” című bejegyzésnél

  1. Köszönet ezért a rövid tájékoztatóért! A MÉK vezetésének megváltozása részünkről ismét szükségessé teszi a saját gondolataink ismételt rendezését és az eddig is elindított gondolataink megismétlését. Az új vezetés már azzal a gondolattal kezdje meg munkáját, hogy a területi kamarák nagyobb súlyt kérnek a koncepciók kidolgozásában és a szerpeket is szeretnék felosztani.
    Schulcz

    Kedvelés

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! a rövid vélemény is vélemény! Kérlek írd le! (csak a durván sértő szövegek kerülnek moderálásra)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s