Borvendég Béla emlékezete (Budapest 1931 – Szeged – Budapest 2014)

Megint elment egy nagy Guru, akit gyászol az egész építész szakma.

Béni bátyánk egyetemi évei után szinte azonnal szegedi polgárrá vált, Ybl díját és Kossuth díját is szegedi építészként kapta. Csak nyugdíjba vonulása után, 2005-ben költözött vissza a fővárosba. Szakmai munkássága teljes mértékben a délvidéki városhoz, Szegedhez kötődik. Az egyik legjelentősebb vidéki tervező vállalat, a DÉLTERV (korábban SZTV) főmérnöke volt, e vállalat színeiben tervezett épületeket; főleg Szegeden és környékén, főként lakóépületeket. Kevesen tudják, hogy az ő alkotása a szinte mindenki által (sajnálatosan) ismert ravatalozó épület a belvárosi temetőben.  Országos hírneve tervezői munkássága mellett abból eredeztethető, hogy igen hosszú ideig a Magyar Építőművészek Szövetségének vezetőségi tagja, majd 8 éven át Elnöke volt. Széleskörű ismertsége abból fakad, hogy az egyik legjobb tollú közíróként tette magát híressé. A magyar és a nemzetközi építészet örökké aktuális kérdései foglalkoztatták, szinte halála napjáig. Sajátos iróniával átszőtt, olvasmányos szakcikkei feltűnést keltettek a szakmán kívüli körökben is.

Az Építész Kamara megteremtésében is fáradozott. A várospolitika érdekelte igazán: a rendszerváltáskor polgármesterjelöltként indult, aztán Szeged város Önkormányzatában a Városfejlesztési Bizottság elnökeként ismert közéleti emberré vált. Senki másra nem hasonlítható az Ő személyisége. Nagy műveltségű, fanyar humorú, nagyívű gondolkodásával kiváló beszélgetőpartnernek ismerhette meg mindenki; olyannak, aki soha nem rejtette véka alá a véleményét.

 Béni Bátyánk, örökre megőrizzük emlékedet.

Csongrád Megyei Építész Kamara Elnöksége

2014. február

Reklámok

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! a rövid vélemény is vélemény! Kérlek írd le! (csak a durván sértő szövegek kerülnek moderálásra)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s