Ujjé a ligetbe!

Itt az idő, most vagy soha!
Bizonyára sokan értesültetek róla, hogy elindult a Városligetbe tevezett múzeumi negyed pályázata.

Fontos kiegészítések a cikk végén!

A pályázat:

 • Ingyenes.
 • Nemzetközi.
 • Korrekt(nek tűnik):
  • normális díjazások, normális kiírás, normális határidők, normális beadandók, normális zsűri;
  • persze biztos vannak hibái, de az igyekezet egyértelmű.
 • Nem kicsi:
  • 5 épület (azt még ellenőriznem kell, hogy külön is pályázhatóak-e?)

Úgy gondolom, hogy (nekünk, honi építészeknek) kutya kötelességünk minél több és minél jobb pályaművel nehezíteni a zsűri munkáját! 😉
S azt is vélem, hogy a kamarának feladata volna ennek a támogatása. A magam részéről mindent megteszek, hogy a kamara vezetősége minél több és minél érdemibb segítséget tudjon nyújtani.

Egy ilyen pályázat komoly csapatmunka, sokféle részfeladattal; de egyben lehetőség is arra, hogy a feladatra csapatok alakuljanak: régi, bevált együttműködések, de új csoportok is alakulhatnának, ‘vadidegenek’ is összeállhatnának!

Gondolkozom rajta, hogy milyen technikai és egyéb segítséget tudnánk nyújtani, de addig is várunk minden észrevételt, javaslatot, jelentkezést, ötletet itt alul a hozzászólásokban! Illetve az alábbi űrlap kitöltésével jelentkezhet(sz) a témában létrehozandó levelezőlistára.

Fontos kiegészítések: ez a cikk nem a Csongrád Megyei Építész Kamara egyeztetett álláspontja, hanem határozottan a sajátom (sityu – Talmácsi István, elnökségi tag). A cikk célja, hogy a témában vitát generáljon.

Merthogy a helyzet nem egyszerű, egyáltalán nem fekete-fehér; van rajta megvitatandó.
A kormány tett ugyanis egy “visszautasíthatatlan” ajánlatot (a kormányoknak “jó szokása” ez – a mostaninak meg kiváltképp): kiírt egy olyan pályázatot, amiért mindig is lobbiztunk (ingyeneset, nemzetközit, normális elbírálásút és díjazásút – tehát nem látszatpályázatot, nem meghívásost, nem megalázó díjazásút). S ami ami a leglényegesebb: minden valószínűség szerint egyáltalán nem véletlenül olyan pályázatot, aminek programja legalábbis megosztja az építésztársadalmat. A kormánynak ugyanis nem célja, hogy segítséget nyújtson komplett ágazatok magáratalálásában (az elmúlt 4 évben számtalan példát láttunk arra, hogy a szövetségesek egymásnak ugrasztása jól szolgálta a kormányzati érdekeket).
Paradox módon tehát a beruházás-tervezettel kapcsolatos ellenakciók éppen a kormány céljait erősítik, éppen a kormány szándékai szerint valók.

Merthogy van ellenvélemény: általam (is) őszintén nagyrabecsült kollégák indítottak egy petíciót (az építészfórumon további kritikus írások találhatók) a projekt ellen, komoly, szakmai és (város)politikai érveket fölsorakoztatva.

Mik a gondjaim a petícióval?
Azon túl, hogy (a kormány kottája szerint) megosztja az építészeket, még a szakmai érveket sem érzem bombabiztosnak, de kikezdhetetlennek semmiképp sem. Merthogy a petíció fő gondolata az, hogy a projekt végzetesen tönkretenné a Városligetet; durván túlépítené a főváros egyik utolsó épen maradt érintetlen zöld oázisát. És mit találunk a pályázati anyagban? A tervezett Építészeti és Fotó Múzeumnak kijelölt hely szélein kb. fél tucatnyi fa áll. A Néprajzi Múzeumén egy sem. A Zene háza a meglehetősen összevissza állapotú Hungexpós területre kerülne. A Ludwig pedig a megszüntetendő PeCsa területe mögé. Mindez egy olyan ligetben, ami telis-tele van (a szélein és a belső területein is) épületekkel. Nekem legalábbis meglepő volt szembesülni a térképpel, hogy mennyi ház van a Városligetben (nem kevés) – valószínűleg ez is az egyik oka, hogy sokkal magasabb presztízse alakult ki, mint a Népligetnek (persze ezernyi más ok mellett).

Miért taglalom ezt ilyen részletesen? Mert nem elhanyagolható szempont, hogy a nemzetközi pályázat indulói (ha egyáltalán eljut hozzájuk a petíció – elméletileg fölkerül az Archdaily-re), nagyjából ugyanezt fogják tapasztalni. Azt, hogy van valami, minden valószínűség szerint politikai indíttatású tiltakozás, némileg megkérdőjelezhető szakmai megalapozottsággal. De ez valószínűleg nem sokakat fog elrettenteni az indulástól (lásd még a nagynevű irodák megbízásait a posztszovjet diktatúrákban).

Mérlegelni kell tehát, fajsúlyos érveket: indulni a pályázaton, az ellenérvek ismeretében; vagy kizárni magunkat egy olyan versenyből, ahol az indulók többsége rajthoz áll? Nem tartom ugyanis valószínűnek, hogy a tiltakozás teljes bojkottot eredményezne; ez a vonat nélkülünk is pont ugyanúgy fog robogni. S ha esetleg lassítana is, nagyon valószínű, hogy nem a mi tiltakozásunk miatt.

Reklámok

2 című bejegyzés “Ujjé a ligetbe!” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Egy összefoglaló cikk a tervlap-on: http://tervlap.hu/cikk/show/id/2720
  A pályázattal kapcsolatban az interneten több helyen lehetett megalapozott kritikus véleményeket olvasni (nekem is vannak/voltak ellenérzéseim), de összességében határozottan úgy vélem, hogy a feladat vállalható/vállalandó.

  Kedvelés

  1. A tervpályázat közös kiírói
   Szépművészeti Múzeum, 1146 Budapest, Dózsa György út 41. és
   Városliget Zrt.. 1146 Budapest, Dózsa György út 41. mint közös kiírók.
   Lebonyolító
   Óbuda-Újlak Zrt. 1033 Budapest, Hévízi út 3/a.

   “A tervpályázat nyelve kizárólag az angol, beleértve a kiadott dokumentációt, a kérdés-választ és a beadandó pályamunkák minden elemét. A tervpályázat bizonyos dokumentumai tájékoztató jelleggel magyar nyelven is elérhetőek.”
   http://www.ligetbudapest.org/index.php?page=single&id=93

   vs.

   Magyarország Alaptörvénye (2011. április 25.)
   NEMZETI HITVALLÁS
   Vállaljuk, hogy örökségünket, egyedülálló nyelvünket, a magyar kultúrát, a magyarországi nemzetiségek nyelvét és kultúráját, a Kárpát-medence természet adta és ember alkotta értékeit ápoljuk és megóvjuk

   H) cikk
   (1) Magyarországon a hivatalos nyelv a magyar.

   Következtetés:
   magyar állami tulajdonú, közpénzből fenntartott szervezetek pályázatán az Alaptörvény H)cikk (1) ponttal ellentétesen nem lehet magyar nyelvvel részt venni.
   Eközben az EU egyik hivatalos nyelve a magyar.

   Más nemzetközi (nem is EU-s) építészeti tervpályázaton meg tudják oldani a kétnyelvűséget: angol és honi nyelven.
   Aki utánanéz, megtudhatja azt is, hol történik majd a zsürizés.

   Kedvelés

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! a rövid vélemény is vélemény! Kérlek írd le! (csak a durván sértő szövegek kerülnek moderálásra)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s