Itt az ÍRÁS: a Csongrád Megyei Építész Kamara új Alapszabálya

images (4)(szubjektív híradás és visszanézés)
Május 19-én a CsMÉK Taggyűlése elfogadta az Alapszabály módosítását, így most már igazi, legitim Alapszabállyal rendelkezünk. Volt ugyanis egy olyan kamarai időszak (2011. decembere előtt), amikor az Alapszabály titkos dokumentumnak számított, amelyet nem adtak át az FB tagjának, csak betekinteni lehetett, csak néhány lapjából kaphattunk másolatot. Sőt, ’11 decemberében az akkor elhatározott módosításhoz sem adták közre; nem csoda, hogy berágott a Taggyűlés (mert megértette, hogy az már mégse oké, ha nem tudjuk, mit módosítunk) és így levette a napirendről. Aztán később előkerült mégis egy digitális változat amelyet a bizonyos legitimációs válság alatt legálisan érvényes Alapszabályként kezeltünk; nemcsak mi, hanem a bíróság is a későbbiekben. Akkor derült ki, miért is a titkosítás: a záradékban egyértelműen, feketén-fehéren benne volt az akkori vezetés mandátuma lejártának határideje (2009. május 31.)… Akkor derült ki, hogy bizony nem egyértelműek, helyenként ellentmondásosak egyes szabálypontok. Persze, hogy legitimációs-értelmezési viták keletkeztek az elrontott tisztújítás körül, így aztán természetes, hogy magasabbrendű jogszabályokba (is) kezdtek kapaszkodni a  kamarai irányítást, kamarai hivatalt át nem adó és a taggyűlés által megválasztott, hivatalt átvenni kívánó felek. Pláne így lett, mikor (előzők) ki is vitték a saját maguk által generált (!) problémát a bíróságra, a jog bizonytalan bugyraiba.

Szóval, oda vezetem vissza a legitimációs válság kialakulását és elhúzódását, hogy évekre visszavezethetően az előző vezetés számára nem voltak fontosak a működési szabályok – amikről nem mellékesen a Taggyűlés határozott -, sőt a kamarai törvény szövegének ismerete sem, ráadásul rossz jogi tanácsokat kaptak. Mindeközben a vezetés kontrollja sem volt lehetséges a tagság számára a működési szabályok ismerete, általában információk  hiányában (nem voltak pl. elnökségi döntésekről jegyzőkönyvek, emlékeztetők sem…). Ebből adódott a hanyag ügyiratkezelés és a közvagyon hanyag kezelése a titkárságon, ami a gazdasági rendőrségi vizsgálat után mára ténykérdés lett.  Talán kiderült tanulságként, hogy a jogrend alapvetően fontos.

Most új lappal indulunk, a teljes nyilvánosság jegyében itt olvasható az elfogadott új Alapszabályunk (amelynek melléklete az új Elnökség által elfogadott Pénzügyi Szabályzatot és az Ügyviteli Iratkezelési Szabályzatot tartalmazza). Ennek nyilvánossága az új vezetést szabályos működésre készteti, ez kontrollálható is. A nyilvánosság arra is jó, hogy tagtársaink – pl. racionalizálási szándékkal – bármikor változtatási javaslatot tudnak tenni a vezetés, ill. a Taggyűlés számára. A taggyűlési, elnökségi döntés komolysága, visszamenőleges tisztelete – azaz az  ÍRÁS – következetes alkalmazása így válhat az önkormányzás szerves részévé.

Reklámok

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! a rövid vélemény is vélemény! Kérlek írd le! (csak a durván sértő szövegek kerülnek moderálásra)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s