Szűnjön meg az aláígérés, a minőség versenyezzen; csatlakozzunk az EU-hoz! – új fejlemény az ÉVOSZ közleménye (adalékok az építészet újrapozicionálásához)

Frissítés október 11.: Az ÉVOSZ közleményt adott ki, a CsMÉK-munkacsoport a szakmai vezetés-, és a széles szakmai nyilvánosság elé terjesztette a javaslatcsomagot, az előzmények összefoglalásával: 

A Magyar Mérnöki Kamara a szentesi kórházbővítés tervezésének közbeszerzése kapcsán idén áprilisban hivatalos közleményben tiltakozását fejezte ki, mert az értékelési szempont kizárólagosan a “legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás”; egyúttal felhívta a figyelmet a 2004/18 EU direktívára, amely szerint: “annak elősegítése érdekében, hogy a közbeszerzés során fokozottan előtérbe kerüljön a minőség, a tagállamok számára engedélyezni kell, hogy megtiltsák vagy korlátozzák a kizárólag az ár vagy a költség értékelésén alapuló elbírálást”. Ennek ismeretében, a szegedi TET ülésen elhangzottak alapján a CsMÉK elnöksége létrehozott egy munkacsoportot, melynek feladata volt, hogy a BAZ Megyei Építész Kamarához csatlakozva, előzetes javaslatként munkaanyagot állítson össze egy legnagyobb szellemi hozzáadott értéket biztosító beruházási eljárásrendhez, ill. egy szakma-specifikus közbeszerzési törvényjavaslat kidolgozásához. Amely a MÉK vezetése elé terjesztendő, hogy ez alapján dolgozzon ki egy szakmai állásfoglalást, és képviselje azt megfelelő fórumokon. Az új beruházási eljárásrendre vonatkozó javaslatcsomagot közreadjuk, itt olvasható. Az ÉVOSZ – szintén az EU direktívára hivatkozva – most közleményt adott ki, ami konkrétumokat is tartalmaz. A MÉK-nek lépnie kell!
Hajós Tibor, Nagy Imre, Palánkai Tibor, Schulcz Péter, dr.Szőllősi Béla építészek (CsMÉK)

pozícionálási munkamegb beruházásokFrissítés szeptember 26: A munkaanyag elkészült. Többek közt a munkamegbeszélések összegző eredménye is beépült, amely folyamatos emlékeztető formájában készült. A háttéranyagok közt a témához szorosan kötődő, korábbi írások találhatók (linkekkel elérhetően), melyeknek egyes hasznosítható szövegrészei ugyancsak beépültek. 

munkamegbeszélés2

MUNKAMEGBESZÉLÉSEK ÖSSZEGZÉSE ITT ! (link) Frissítve augusztus 25.  

A témával kapcsolatos, hasznosított dokumentumok, vitaanyagok (linkekkel elérhetően):

HÁTTÉRANYAGOK

Reklámok

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! a rövid vélemény is vélemény! Kérlek írd le! (csak a durván sértő szövegek kerülnek moderálásra)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s