Jogszabályfigyelő : KNE épületekre vonatkozó követelmények (FONTOS!)

Tetszik, nem tetszik, a jogi környezet meghatározza a szakmagyakorlási lehetőségeinket, ez a világon majdnem mindenütt (Európában biztosan) így van. A jogalkotók tevékenysége az élet változásait követi – nekünk pedig a jogi nyelvezetet kell követnünk, ami sok esetben nehézkes, nem közérthető (legalábbis első ránézésre). A jogszabályi változások különösen nehezen követhetők. Ez a bejegyzés – ha beválik, rovat lesz – közérthetően próbál informálni, mi a lényeges, mi a kevésbé lényeges az aktuális építésügyi jogalkotásban.

friss: Az építésügyben (talán) legfontosabb változás a 39/2015 (IX. 14.) MvM rendelet  a 7/2006 TNM rendelet módosításáról. Amely a KNE (közel nulla energiaigényű) épületek szigorított EU-s követelményszintjeit rögzíti, és  ezek teljesítésére  igen közeli határidőket állapít meg. 2018. ill. 2020 dec. 31. után minden épület használatba vételi engedélye csak e követelmények teljesülésével adható. Erre már most fel kell készülni a tervezőknek, potenciális építtetőknek. A MÉK-ben már lezajlott  egy képzés erre vonatkozóan, érdemes lenne ezt országosan is terjeszteni.  Bővebb tájékoztatás itt

Egyéb,  nemrégen életbe lépett jogszabályok:

Az építésügyi és az építésfelügyeleti hatóságok kijelöléséről és működési feltételeiről szóló 343/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet módosítása
Jogtechnikai változtatás (a járási székhelyek jegyzőinek illetékességi területéről).

Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet módosítása
Jogtechnikai, jogharmonizációs változások egyes  szabálypontokban és egy mellékletben az építéshatósági tevékenységgel összefüggésben.

Az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet módosítása
A szakmagyakorló kollégákat ezek a jogszabályi változások érint(het)ik leginkább. Többek között alapvetően kedvezőbb feltételek lettek megállapítva építési műszaki vezető műemléki szakterületi jogosultsághoz;  illetve az energetikai tanúsítóra vonatkoznak új szabályok, bevezetésre kerül egy (kisebb építési paraméterekhez kötődő) MV-Ép/C kategória is.

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet módosítása.  Csak a fővárosi kerületek településrendezési eszközeire vonatkozik a változás.

Érintettek, érdeklődők, illetve a jog rejtelmeit kutató kollégák számára: Részletesebben mindez itt, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletben, kiemelt megjelenítéssel olvasható; letöltés esetén az adott jogszabályhely fölé vitt kurzor a változás lényegét jeleníti meg.

Reklámok

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! a rövid vélemény is vélemény! Kérlek írd le! (csak a durván sértő szövegek kerülnek moderálásra)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s