Új tervpályázati rendelet – ELSŐ ÉRTÉKELÉS: KUDARC

Frissítés: az újabban közzétett rendeletcsomagban már szerepel a tervezési szolgáltatások közbeszerzésének szabályozása. Ezáltal a helyzet jelentősen javult azáltal, hogy az építészeti tervezésre nézve is rögzítésre került (végre!) az árajánlatok beszerzésének tiltása. Helyébe más lép: az ezzel kapcsolatos előzetes értékelést lásd itt.

Korábban: November 1-től életbe lépett a tervpályázati eljárásokról szóló 310/2015.(X.28.) kormányrendelet – az új Kbt-vel egyidőben -, amely felváltja az eddig hatályosat:

http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK15161.pdf (lásd 21022. oldal, a tartalomjegyzék 2. sor, rákattanva odavisz )

Szerkesztői előzetes vélemény: A deklarált szándékunkkal ellentétben (legyen kötelező a legjobb tervi megoldás/tervező tervpályázat általi kiválasztása, már nemzeti értékhatárt elérő beruházás esetén, a domináns árversenyes “megoldás” helyett) épp ennek ellenkezője valósult meg – összhangban a Kbt. szövegváltozásával. Mostantól ajánlatkérő, építtető saját döntése, hogy – közbeszerzési eljárás helyett – él-e a tervpályázat alkalmazásának lehetőségével, mint a minőségi kiválasztás lehető legjobb módjával, értékhatártól, épületkategóriától függetlenül. Eddig az uniós értékhatár felett és bizonyos műemléki épületkategóriákra vonatkozóan kötelező volt. Nem vigasztaló az, hogy bizonyos egyszerűsítési lehetőségek beépültek a rendeletbe, hisz az alap-problémát ez nem kompenzálja. Előre jósolható, hogy nem lesz népszerű a tervpályázat az ajánlatkérők körében.

EZ EGYÉRTELMŰEN KUDARC, EGYÚTTAL ÉRTHETETLEN – hisz épp az EU nemrégen deklarált – minőség-alapú kiválasztást szorgalmazó irányelve miatt újult meg a Kbt. A főépítészek, kamarák “rábeszélőképességén” múlhat, javul-e a helyzet.

Egy gondolat a(z) “Új tervpályázati rendelet – ELSŐ ÉRTÉKELÉS: KUDARC” című bejegyzésnél

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! a rövid vélemény is vélemény! Kérlek írd le! (csak a durván sértő szövegek kerülnek moderálásra)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s