Bejelentési eljárás: módosult! Itt a kiviteli terv tartalmi követelménye és a kötelező művezetés szabályozása

Tisztelt Szakmagyakorló!

Megjelent a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Kormányrendelet, amely 2016. július 1-étől -a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet hatályon kívül helyezését követően- szabályozza a legfeljebb 300 nm összes alapterületű lakóépületek építésének folyamatát.

Fentieken túl megjelent a 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet is, amely több építésügyi végrehajtási rendelet -köztük a 2016. június 14-30. közötti időintervallumra a 456/2015. Korm. rendelet- módosítását tartalmazza.

A mai naptól történő bejelentések esetében tehát kötelező a tervezői művezetés és a legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterületű új lakóépületek egyszerű bejelentéséhez és építési tevékenységéhez szükséges kivitelezési tervdokumentáció.

A jogszabályi felhatalmazások alapján a MÉK és a MMK megalkotta a legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterületű új lakóépületek egyszerű bejelentéséhez és építési tevékenységéhez szükséges kivitelezési tervdokumentáció tartalmi követelményeit valamint a tervezői művezetés szabályait tartalmazó együttes szabályzatát amely, 2016. június 14-től hatályos.

A megjelent jogszabályokkal kapcsolatban rögzítjük, hogy a kamarával történő egyeztetéseken nem volt szó az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997 (XII.20.) Korm. rendelet módosításáról. Határozott kérésünk volt továbbá, hogy a módosított 312/2012 (XI.8.) Korm. rendelet 56.§ (1) bekezdésében szerepeljen, hogy „(1) Kérelemre, vagy az ingatlan-nyilvántartást vezető első fokú ingatlanügyi hatóság hivatalból folytatott eljárása esetén az OÉNY-ből megismerhető adat, tény, állapot, vagy helyszíni szemle alapján az építésügyi hatóság

a) a telken építmény meglétére vagy hiányára,
b) a telken meglévő építmény vagy önálló rendeltetési egység jogszerűségére, valamint
c) tervezés érdekében az építési lehetőség paramétereiről, védettségekről korlátozásokról, hatósági bizonyítványt állít ki.

A c) pont általunk ismeretlen okból kimaradt.

A megjelent jogszabályokkal kapcsolatos útmutatókat, magyarázatokat és továbbképzési időpontokat folyamatosan tesszük közzé.

MÉK elnökség

Kapcsolódó dokumentumok:
A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13. ) Korm rendelet

Az egyes építésüggyel összefüggő kormányrendeletek módosításáról szóló 156/2016. (VI. 13. ) Korm rendelet

TERVDOKUMENTÁCIÓK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI II. LEGFELJEBB 300 M2 ÖSSZES HASZNOS ALAPTERÜLETŰ ÚJ LAKÓÉPÜLETEK EGYSZERŰ BEJELENTÉSÉHEZ ÉS ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGÉHEZ SZÜKSÉGES KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ TARTALMI KÖVETELMÉNYEI VALAMINT A TERVEZŐI MŰVEZETÉS SZABÁLYAI

Reklámok

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! a rövid vélemény is vélemény! Kérlek írd le! (csak a durván sértő szövegek kerülnek moderálásra)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s