Közvéleménykutatás a “300 m2-es” bejelentési eljárás tapasztalatairól – CsMÉK felmérés

A Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága az elmúlt napokban országos felmérést végzett a területi kamaráknál, körkérdést intézve, hogy mik a tapasztalatok a 300 m2 hasznos alapterület alatti lakóházak tervezésekor. A CsMÉK tagjai körében végzett “közvéleménykutatás” eredményét közzétesszük. A beérkezett válaszok tanulságosak; van kedvező és kedvezőtlen tapasztalat is.

csmek-osszefoglalo-300-m2-bej-tapasztalatairol-p1

 

 

Reklámok

Egy gondolat a(z) “Közvéleménykutatás a “300 m2-es” bejelentési eljárás tapasztalatairól – CsMÉK felmérés” című bejegyzésnél

  1. A levél elején szereplő összegző vélemény: “az irányt jónak tartjuk az építész társadalmi szerepének visszaszerzéséhez…” élesen ellentmond a beérkezett (“némileg moderált”) válaszokban tükröződő problémafelvetéseknek. Ezeket a problémákat nem lehet a (tervezési) díj rendbetételével helyretenni. Jogosan hiányolják sokan a szakmai kontrollt, a hatósági visszajelzést például, Föl se vetődhetne (nemcsak emiatt) az építéshatóságnál dolgozók tervezési lehetősége a 300 m2 alatti lakóépületek esetében! (nem is értem…).A minisztériumi főosztály megrendíthetetlen hozzállását egy idevágó kérdés-felelet mutatja (lásd GYIK a TAK Útmutatóhoz): “Jól értelmezzük-e, hogy a településképi rendelet nem vonhatja településképi véleményeztetés alá az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységeket?”
    “IGEN. A TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET ÉS FŐKÉNT A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV AZ ÖNKÉNTES JOGKÖVETÉS INTÉZMÉNYÉT HIVATOTT ERŐSÍTENI. HISZÜNK ABBAN, HOGY HA AZ ÉRINTETT POLGÁROK LÁTJÁK, HOGY AZ ADOTT TELEPÜLÉSEN MI A SZÉP, KÖVETNI FOGJÁK AZT, VAGY OLYAN TELEPÜLÉST, TELEPÜLÉSRÉSZT KERESNEK, AHOL AZ ELKÉPZELÉSÜK SZABÁLYOSAN MEGVALÓSÍTHATÓ.”
    Ne lépjünk túl azon, hogy 300 m2 felett a régi (bevált) elvek és eljárási szabályok működnek, azaz a nem lakó épületeknél és nagyobb házaknál miért is nem számol az építészetért felelős minisztérium az érintett polgárok jogkövetésével, Méretfüggő, hogy szakmai kontroll kell-e, jogkövető magatartás elvárt-e? Ez szakmai nonszensz. Vagy az a cél, hogy tovább bővüljön a kontrollnélküliség (mint látjuk)? Így az irány egyértelműen rossz, Ezt előbb-utóbb be kell látnia mindenkinek.
    NagyImre

    Kedvelés

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! a rövid vélemény is vélemény! Kérlek írd le! (csak a durván sértő szövegek kerülnek moderálásra)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s