Somoskövi Sándor építész emlékére

Kamarai tagtársunk, Somoskövi Sándor, Kölcsey-éremmel kitüntetett szegedi építész 2015. februárjában hunyt el. Szakmai teljesítményét kollégái és partnerei elismerték, szerethető személyiségét sokan tisztelték. Nem csak gazdag és színvonalas építészeti teljesítménye maradt fenn, kvalitásos festő- és grafikusművészi munkássága és hagyatéka is kiemelkedő.

Önzetlen, közösséget szerető és szolgáló alkotó volt, aki szülőföldjéhez ragaszkodott, abból táplálkozott és oda tért vissza. A Bács-Kiskun megyei Kéleshalom község ritka és elismerésre méltóan szép gesztussal örökítette meg lokálpatrióta „fiát”, a messzire jutott, ám tartósan el nem szakadó Somoskövi Sándort, a falut istápoló, annak mindig jó hírét keltő ’mérnök- és művész’ urat. Az önkormányzat döntése alapján a település Művelődési Házát és Könyvtárát építész kollégánkról nevezték el. A 2018. október 11-i névadó ünnepségen – mások mellett – Szvétek Lajos Róbert polgármester és Csiky Gábor épületgépész mérnök méltatta Sándor érdemeit. Ezt követően – özvegyének közreműködésével – felavatták a középület új névtábláját.

Kiss Lajos

Alkotásaiban fellelhető a biztos rajztudás, és az évtizedeken át tartó művészeti irányú, saját indíttatású tanulás is. Munkáival letette névjegyét Piliscsabán, Klotildligeten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is. Az ő közbenjárásával került a campus dékáni tárgyalójába Jánoshalmáról egy 120 éves, hatalmas oltárkép gyönyörűen restaurálva, ami Szent Annát és Joachimot ábrázolja – emlékezett vissza a piliscsabai Csíky Gábor, aki nem csak kollégaként ismerte a néhai Somoskövi Sándort, hanem jó barátok is voltak. Somoskövi Sándor felajánlotta kéleshalmi szülői házát is, hogy ott táborozzanak a klotildligeti ministránsok. A piliscsabaiak azóta, többször is ellátogattak már Kéleshalmára, ahol minden ilyen alkalomkor, a helyiekkel együtt vettek részt a templomi szentmisén.


„A mai naptól Somoskövi Sándor nevét viseli a Kéleshalmi Közösségi Színtér és Könyvtár. A művelődési ház több mint 15 millió forintból újulhatott meg a Vidékfejlesztési Program és az önkormányzat önerejének köszönhetően.

A forrásból sikerült duplájára növelni a könyvtár alapterületét, megújulhatott a belső tere, új bútorzat, új polcok, 4 számítógép és egy fénymásoló került beszerzésre. Ezen túl új raktár helység került kialakításra, pár helyen nyílászáró csere is megtörtént, az épület előtt pedig új parkolók és vízelvezető árok került kialakításra.
Az átadó ünnepségen felléptek a település óvodásai és Hunyadi Általános iskola kis növendékei is. A névadó és egyben a művelődési ház átadó ünnepségén Somoskövi Sándor özvegye is részt vett, és együtt vágta át Szvétek Lajos polgármester úrral a nemzeti színű szalagot, ezzel is jelképesen átadva az épületet a kéleshalmiak számára.. Somoskövi Sándor kéleshalmi születési mérnök-tanár és grafikusművész volt. Építészmérnökként is dolgozott, nevéhez fűződik a Jánoshalmi Sportcsarnok megvalósítása is. Életének fontos eleme volt a művészet. Grafikái és akvarell festményei számos kiállítást megjártak már hazánkban és külföldön is. Ezekben az alkotásokban fellelhető a biztos rajztudás, és az évtizedeken át tartó művészeti irányú saját indíttatású tanulás is.
A mostani beruházás bár nem tűnik nagy lépésnek, mégis egy olyan pontot nyújt a településnek, mely a fennmaradásának egyik sarokköve fog lenni. A kultúrába, a kulturális infrastruktúrába ölt pénzek mind egy település jövőjét és fennmaradását szolgálják. Jelen beruházással olyan szolgáltatások is elérhetőek a településen, melyekért nem kell más településekre átmenni. Bízom benne, hogy sok látogatója lesz a könyvtárnak, köztük sok fiatal, és bízom benne, hogy a művelődési ház is időről időre egyre jobban megtelik tartalmasabbnál tartalmasabb programokkal, ahol mindenki megtalálja a helyét.”


A jánoshalmi szent Anna egyházközség hitéleti kiadványa, 2015. nagyböjti számában eképp emlékezett meg Sándorról:


Végezetül álljon itt még egy cikk a Délmagyarból, egy 5 évvel ezelőtti kiállításáról.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! a rövid vélemény is vélemény! Kérlek írd le! (csak a durván sértő szövegek kerülnek moderálásra)