A CSONGRÁD MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA KÖZLEMÉNYE a Délmagyarország 2016. február 06-i, szombati számában megjelent “Házra is elég a CSOK” cikkéhez

A CSONGRÁD MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA KÖZLEMÉNYE
a Délmagyarország 2016. február 06-i, szombati számában megjelent “Házra is elég a CSOK” cikkéhez

A Csongrád Megyei Építész Kamara e közleményében kívánja jelezni, hogy a fent említett cikkben megjelent tervezői megszólalástól határozottan elhatárolódik. A cikken belül Csiky Botond építész (Pest Megyei Építész Kamarai tag) tervezési árat tartalmazó megszólalása az építész kamara szakmai elveit sérti. Felkérjük tagjainkat, hogy az ilyen magatartástól tartózkodjanak!

A családi házak tervezési díjáról általa említett összeg megjelölés (355 ezer forint) nem a kamara tagjai számára országosan ajánlott tervezési díjszabás elveit tükrözi. A megjelölt ár csupán saját vélemény, nem általánosítható a családi házak tervezési díjaként. A cikk azt sugallja, hogy az említett díj egy ekkora épület tervezése során elfogadott és általános a tervezői körökben, a gyakorlatban. Szeretnénk felhívni a családi ház építők és terveztetők figyelmét, hogy a tervezés ára minden esetben több szempont figyelembe vételével kalkulálható, és adott esetben különféle szakági tervezésre is szükség van.

A díj mértéket jelentősen befolyásolja: a helyi építési szabályzat, a megbízók által adott tervezési program, a természeti és települési- valamint helyszíni adottságok, az alkalmazott építési anyagok, a várható kivitelezési technológia, az elvárt energetikai igény, a gépészeti és automatizálási követelmények, a tervezési helyszínként választott telek adottságai, a tervező építész vagy tervezői szervezet felkészültsége/gyakorlottsága, az épület szerkezeti vagy funkcionális bonyolultsága, az esztétikai elvárás, a további felelősségvállalás mértéke, stb., melyek együttesen még azonos területi nagyságú épület esetében is eltérő tervezési díjat eredményeznek.

Mindezek miatt felhívjuk a megélénkülő lakáspiac szereplőinek, építeni szándékozóinak figyelmét arra, hogy minden esetben alaposan tájékozódjanak, mielőtt döntéseket hoznak! Ne vegyék a cikkben leírt tervezői véleményt iránymutatónak!

Szeged, 2016. február 10.

Schulcz Péter
CSMÉK elnök

Reklámok

CsMÉK hivatalos honlap

%d blogger ezt kedveli: