Szeged, Etelka sori fedett uszoda tervpályázat: a nyertes pályamű látványtervei

Az 5 medencés uszoda nemzetközi versenyek tartásra is alkalmas lesz, melyhez egy aréna jellegű 1000 fős lelátó épül.

A pályázat kiírása egy, FINA előírásoknak is megfelelő, vagyis nemzetközi versenyek tartására, illetve televíziós közvetítésre alkalmas, fedett sportuszoda tervezőjének kiválasztásáról szólt és a kiírása az Európai Unió Hivatalos Lapjában jelent meg.

A tervpályázati dokumentációt 66 érdeklődő váltotta ki és végül összesen 21 pályamű érkezett be határidőben.

A Bírálóbizottság 5 főből állt: köztük az építészkamara képviselőjéből, akinek munkáját 7 fős szakértői stáb (árszakértő, gépész, energetikus, közlekedési, közbeszerzési és jogi szakértő) segítette.

A pályaművek viszonylag nagy száma elégségesnek bizonyult ahhoz, hogy a bírálóbizottság eredményesen tudjon dönteni a megfelelő terv kiválasztásáról. Az egy témára adott alternatívák sokasága bizonyította, hogy érdemes és megalapozott volt az építészeti tervpályázat eszközéhez nyúlni.

A bírálóbizottság általánosságban megállapította, hogy a leendő uszoda attraktív, újszerű, ökologikus, belső terei friss szelleműek, sportos és vidám hangulatot ígérnek. Színei, burkolóanyagai igényesek, harmonikusak, az utcakép felőli megjelenése látványos.

A leendő uszodában öt, egy 50 x 25 m-es versenymedence, egy 20 x 12,5 m-es melegvizes tanmedence, egy 25 x 15m-es bemelegítő medence, egy kültéri résszel rendelkező melegvizes ülőmedence és egy kis hidegvizes medence lesz majd.

Az komplexum tartalmaz továbbá egy wellness részleget, lesznek benne edzőtermek és érdekesség a „zöld tető” – ami nemcsak esztétikus, de energetikai szempontból is hasznos.

A kiválasztott pályamű a kiírás feltételeit szinte teljes körűen, magas építészeti színvonalon, reális megvalósítást garantáló módon teljesítette, ezért a TPSC Mérnökiroda Kft. munkáját a bírálóbizottság I. díjjal és 7.500.000 Ft-tal ismerte el.

(látványtervek és szöveg forrás: szeged.hu)

Reklámok

CsMÉK hivatalos honlap

%d blogger ezt kedveli: